En aquesta reflexió et vull aportar el meu punt de vista sobre no utilitzar calçat convencional i els avantatges de moure’s amb el peu despullat. És la meva experiencia, no la veritat absoluta.

La naturalesa ens ha donat un cos nu per alguna cosa pero nosaltres ens encarreguem de transformar-lo en un maniquí de moda. Li afegim moltes peces de roba, diferents tipus de calçat amb molta amortiment, alçades, materials, etc. No creus que si ens hagués fet falta tot això ja sortiríem del ventre de la mare amb un macuto ple d’aquestes coses?

Anem pel tema, els nostres peus. Quan comencem a caminar, de ben petits, ja comencem a posar les típiques sabatilles bufones i a tancar el peu en un envàs. No solament amb això cada cop anem a buscar les sabatilles que més base tinguin, alçada i si algun metge ho demana, sabatilles especials per corregir els peus!?

El peu és el nostre primer contacte amb la terra, és la base del nostre cos i per tant el nostre amortiment natural. Al apresar els peus en una sabatilla el que fem és que es tornin tous i deixem la feina de l’amortiment a un element extern com una sabatilla, quelcom no natural. Els nostres peus ens ofereixen estabilitat, mobilitat i sobretot llibertat de moviment, torno a recordar que són l’amortiment natural del nostre cos.

Les marques comercials s’encarreguen d’informar que t’has de comprar unes vambes de tals característiques per córrer, colors extravagants amb un sistema nou d’ultra amortiment perquè no pateixis als genolls i una base al peu perquè els teus peus descansin mentre tu facis exercici físic i no et facis mal al cos?! Perdona????

Li donem la responsabilitat física a un parell de sabatilles quan realment el que hem de fer és mirar-nos a nosaltres mateixos si físicament estic preparat per fer el que vull fer i si estic en total coherència amb la meva naturalesa. És com el que vols posar-se en forma i et mates a entrenar pero menges fatal.

Hem de començar amb nosaltres mateixos, amb els nostres peus, la nostra musculatura, les articulacions, en definitiva, el nostre cos. Per molt que em posi un calçat ultramodern, les sabatilles no m’ajudaran a fer res, només a endarrerir el que pugui passar. Cal començar amb una base corporal i això comença als teus peus. Alliberant-los, deixant que respirin, realitzant exercici amb els peus nus.

Portar calçat molt elevat o amb molta amortiment incideix a crear problemes musculars a la part baixa de l’esquena, debilitar les cames i sobretot a moure’s de forma no natural. Al recuperar la força als peus i alliberar-los produeix una re alineació corporal, una reeducació postural i un enfortiment del tronc del cos. Alliberant-nos dels problemes lumbars, dolors als genolls, cervicals, etc. Tot es posa a lloc!!!!

Fer exercici, caminar o córrer descalç no és una moda, és quelcom que reclama el teu cos. Però per fer-ho cal consciència, no fer-ho de cop. Hem estat molts anys acostumats a utilitzar calçat alt, per tant, d’un dia per l’altre no recuperarem la mobilitat natural. Cal fer-ho amb calma i de forma gradual.

Pots començar caminant descalç per casa, passejar pel bosc, fer exercici light, etc. Una cosa porta a l’altre i en res podrás notar que no solament físicament guanyes en qualitat, sino que també a nivell mental i emocional ja que tindre contacte total amb el terra es com les arrels pels arbres.

Jo només et puc dir que no pateixo de cap problema lumbar o genolls desde que faig esport descalç o amb calçat minimalista. Recuperar la mobilitat dels peus ha sigut una llibertat pel meu cos i sobretot un retorn a utilitzar els peus com el que són, la nostra base i el punt de contacte amb la terra.

Ernest

Scroll al inicio